Gökhan Azizoğlu

Gökhan Azizoğlu

Kişisel Web Sitesi

Bilimsel Makale Türleri

Gönderiyi paylaş

Sonuçların ve yapılan çalışmanın paylaşılması, araştırma yaşam döngüsünde ve bir bilim insanı kariyerinde önemli bir adımdır. Çalışmamızı bir makale olarak yayınladığımızda, bilim topluluğunun bunu görmesini mümkün kılmış oluruz. Çalışmamızı yayınlamak, küresel bilim topluluğunda tanınmamızı ve fikrilerimizi paylaşmamızı sağlar. Yaptığınız çalışmayı bir dergide yayınlamak istiyorsak, bu yazının konusu olan bilimsel makale türleri hakkında bilgi sahibi olmamız bizim için faydalı olacaktır. Ayrıca bu yazıda yaptığımız literatür taramalarında kullanacağımız referans kaynaklarını organize edebilmemizi kolaylaştıran bazı referans araçları paylaşacağım.

Bilimsel Makale Türleri:

Özgün Makale (Original Research): 

Özgün, orijinal bir çalışmaya ait elde edilen bulgu ve sonuçları paylaşmak için yazılan en yaygın bilimsel makale türüdür. Orijinal makale, özgün makale, araştırma makalesi veya sadece makale isimleri ile karşımıza çıkabilir. Birçok farklı alan ve türdeki çalışmalarda kullanılmaya uygun bir makale türüdür. IMRaD (Introduction, Materials and Methods, Results and Discussion) kuralı kullanılarak yazılır.

Derleme Makale (Review Article): 

Belirli bir konuyu,  yeterli sayıdaki güncel bilimsel makaleleri tarayıp, değerlendirerek özetleyen ve bulguları karşılaştırarak yorumlayan makale türleridir. Bu makale türlerinde çok sayıda atıf yapılmaktadır. Ortalama atıf sayısı 100 civarındadır.

Vaka Raporu (Case Report): 

Bu makaleler, karşılaşılan sıra dışı yani daha önce karşılaşılmamış bir vakayı diğer araştırmacılara bildirme amacı ile yazılır. Böylece başka araştırmacıların, belirli bir fenomenin ortaya çıkma olasılığının farkında olmaları sağlanmış olur. Bu tür raporlar, daha önce bilinmeyen veya ortaya çıkan patolojilerin ortaya çıkmasını bildirmek için tıpta sıklıkla kullanılır.

Editöre Mektup (Letter to Editor): 

Eleştiri, yorum veya ek bilimsel katkı sağlamak adına, yazılmış bir araştırma makalesi için editöre yazılan makale türüdür.

Referans Araçları:

Referans araçları alıntılarımızı düzenlemeyi ve biçimlendirmeyi kolaylaştırır. Ayrıca,  literatür taramalarımızda dokümanları konuya göre veya anahtar kelimelere göre organize ederek bir kütüphane oluşturmamıza imkan tanır.

Aşağıda yaygın olarak bazı araçların isimleri yer almaktadır. Ben bu araçlardan Mendeley’i kullanıyorum. Okuduğum makaleleri organize etmemi kolaylaştırıyor ve okuduğum metinlerin üzerine notlar alabiliyorum. Böylece makale veya tezde kullanacağım zaman geriye dönüp incelediğim metinlere erişmek daha kolay oluyor.

  • Mendeley
  • BibTeX
  • EndNote
  • Papers
  • RefWords
  • Zotero
  • ReadCube

Kaynaklar:

  • Deripark-Gönderilebilecek Makale Türleri Nelerdir? (https://dergipark.org.tr/tr/pub/muhendis-beyinler/page/3889)
  • Springer-Types of Journal Articles (https://www.springer.com/gp/authors-editors/authorandreviewertutorials/writing-a-journal-manuscript/types-of-journal-articles/10285504)
70% LikesVS
30% Dislikes