Gökhan Azizoğlu

Gökhan Azizoğlu

Kişisel Web Sitesi

Makale ve Tez Özeti Yazma

Gönderiyi paylaş

Kariyer yolumun değişmesi ile birlikte aldığım notlar ve öğrendiklerim akademik çalışmalara yönelik olmaya başladı. Bu yüzden aldığım notlar birikmeye başlayıp kaybolmadan önce bunları bir an önce derleyip toparlamalıyım diye düşünerek harekete geçtim ve makale ve tez özeti yazma konusu üzerine bir yazı hazırladım.

Bu yazım, genellikle 250-300 kelimeden oluşan makale ve tezlerde en çok okunan bölümlerden biri olan özet kısmı ile ilgili olacak. Özet bölümünü hazırlarken nelere dikkat edilmeli ve bu bölüm neleri içermeli gibi sorulara yönelik aldığım notları paylaşmaya çalışacağım.

Makale veya tez özeti, araştırma yapanların çalışmanın tamamını okumadan fikir sahibi olmalarını ve konunun kendileri ile ilgili olup olmadıklarını anlayabilmeleri için önemli bir bölümdür. Bu yüzden özet bölümünde kısa ve net ifadeler kullanılmalıdır. Yazılması zor olan bu bölümün genellikle en son yazılması tavsiye edilir. Çalışma tamamlandıktan sonra yazılması, çalışmanın detaylarına daha hakim olmamızı ve genel çerçeveyi daha iyi görmemizi sağlayacağı için özeti yazmamızı kolaylaştıracaktır.

Peki bir makale veya tez özeti neleri içermelidir? Örnekleri kendi yüksek lisans tez konum olan  “Tıbbi Görüntülerde Sayısal Damgalama” ‘dan verecek olursam:

  • Öncelikle çalışmanın neden yapıldığından ve öneminden bahsedilmelidir.

Son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmeler, bu gelişmeler ile birlikte tıbbi görüntü gibi hassas verilerde oluşabilecek güvenlik problemleri ve çalışmanın bu verilerin korunmasının gerekliliğinden yola çıkarak yapıldığı vurgulanabilir.

  • Daha sonra çalışmanın nasıl yapıldığı, yöntem hakkında kısa ve genel hatları ile bilgiler verilmelidir.

“Görüntü, 8×8’lik bloklara ayrıldı ve görüntünün damgalanmasında Ayrık Dalgacık Dönüşümü (DWT) kullanıldı.” gibi kullanılan yöntemler yapılan işlemler detaya girmeden genel hatları ile yazılmalıdır.

  • Yapılan çalışmaya ait elde edilen bulgular sayısal ifadeler ile belirtilmelidir. Bu bulguların ifade ettiği anlam ve sonuçlar paylaşılmalıdır.

Yapılan çalışma sonunda ortalama Tepe-Sinyal Gürültü Oranı değeri 55.48 dB olarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, çalışmanın farkedilmezlik açısından avantajlı olduğunu göstermektedir.

  • Son olarak yapılan çalışmaya ait bir sonuç cümlesi yazılır.

Özet yazısı içeriklerini yazarken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Özet bölümünü yazarken, örneklerde de görüleceği üzere gelecek zaman değil geçmiş zaman kullanılmalıdır.
  • Kişisel yorumlara yer verilmemelidir.
  • Kısaltmalar olmamalıdır.
  • Konu başlığına uygun içeriklere yer verilmelidir.
100% LikesVS
0% Dislikes